Bagaimana Cara Untuk Pelanggan Mendapatkan Produk Coway

Di bawah ini menunjukan bagaimana para pelanggan ingin mendapatkan produk coway dan juga setelah para pelanggan mendapatkan produk Coway. Sistem ini sangat unik. Mari kita lihat.


  1. Para pelanggan berjumpa dengan HP (Health Planner) untuk mendapatkan penerangan mengenai produk pilihan. Sesudah memilih, HP akan menguruskan order untuk dihantar kepada pejabat.
  2. Para pelanggan akan menerima panggilan dari DSC (Drem Service Centre) untuk meneteapkan tarikh pemasangan dari pelanggan
  3. CT (Coway Technician) akan datang ke rumah atau ke lokasi pemasangan yang ditetapkan untuk membuat pemasangan.
  4. Selepas pemasangan, Coway akan membuat panggilan kepada pelanggan yang dikenali sebagai "Happy Call" untuk memeriksa kualiti dan pemasangan yang telah dilakukan oleh CT.
  5. Selepas dua bulan, Cody/ST akan ke rumah atau lokasi produk dipasang untuk memeriksa dan membuat pembersihan produk atau pertukara filter. 
  6. Perkara 4 akan berulang setiap 2 bulan. Jika para pelanggan membuat pembelian secara tunai atau installment, pastikan anda memperbaharui "service membershp" selepas 1 tahun untuk menikmati service yang diberi.