Bukan Untuk Udara Yang Segar Tapi Menghapuskan Segala Bakteria Dalam Udara

Adakah kita pasti udara yg kita hirup setiap hari adalah segar ?? Udara kotor dan  tercemar yang disedut setiap hari boleh dihindari contohnya dengan  memakai topeng apabila kita meninggalkan rumah. Dengan suasana jerebu dan virus selesema, ini mungkin tidak mencukupi, terutamanya apabila kita berada di rumah. Di rumah , kita boleh menggunakan penapis udara . Walau bagaimanapun, Coway (M) Sdn Bhd ketua pemasaran Andy Kim berkata tahap kesedaran produk tersebut adalah rendah di Malaysia berbanding dengan negara-negara lain. Beliau berkata ,di Malaysia kesedaran tentang pembersih udara adalah kurang dari negara-negara lain yang percaya pembersih udara bukan hanya sekadar memberikan udara segar dan menghilangkan asap . Beliau menjelaskan bahawa peralatan yang juga boleh mengeluarkan contaminents seperti debu, kulat, alergen dan juga virus. "Rahsianya terletak dalam memilih jenis penapis udara , dan kami mempunyai 4 type penapis udara yg boleh dipilih ," kata Kim.


Menurut beliau, HEPA (kecekapan tinggi zarahan udara) penapis yang digunakan dalam sistem Coway boleh menghapuskan segala-galanya daripada bakteria dan virus kepada asap rokok dan habuk halus.
"Salah satu keperluan untuk mengenal pasti keutamaan supaya mereka dapat mengetahui penapis tertentu yang mereka perlukan," tambah Kim.
Pembersih udara juga mempunyai pelbagai mod bagi memenuhi fungsi-fungsi tertentu dan juga boleh ditetapkan untuk mengesan tahap debu dan contaminents di udara.
"Kebanyakan orang biasanya ditetapkan kepada mod automatik dan ini sudah cukup untuk membersihkan udara di dalam keadaan berjerebu semasa," kata Kim.


Kim juga dikatakan berkesan sepenuhnya, pembersih diperlukan untuk ditempatkan di lokasi yang sesuai dengan aliran udara yang baik.
Woongjin Coway juga menawarkan peranti air penapisan dan bilik mandi dan peralatan rumah.
Syarikat itu, yang ditubuhkan pada tahun 1989, juga merupakan yang pertama untuk menawarkan perkhidmatan sewa bagi produknya.

Kredit: The Star