Pembiakan Bakteria Di Dalam Air

PETALING JAYA: Sistem penapisan dalam mesin layan diri air boleh menjadi alasan bagi pembiakan bakteria jika tidak diservis dengan kerap, berkata pakar-pakar.
Persatuan Pengguna-Pengguna Standard CEO Ratna Devi Nadarajan berkata, tujuan sistem ini adalah untuk menapis bakteria, tetapi jika ia tidak dikekalkan atau diservis dengan kerap, ia boleh membiak bakteria.


Selain penapis, dia berkata muncung terdedah juga boleh mengumpulkan bakteria jika tidak dikekalkan atau dibersihkan.
"Hakikat bahawa koliform najis telah dijumpai dalam air menunjukkan bahawa ia sudah sangat buruk.


Ratna, bagaimanapun berkata koliform boleh dengan mudah dirawat dengan klorin. "Kita tidak boleh bertolak ansur mengenai perkara ini. Bakteria itu tidak perlu ada sama sekali, "katanya.


Beliau berkata kehadiran klorin bebas di dalam air adalah satu petunjuk bahawa bahan pembasmi kuman yang masih bekerja.
"Tetapi dalam banyak sampel air, tidak ada kesan klorin bebas, yang bermakna rawatan air tidak dilakukan dengan baik."Ratna berkata kehadiran koliform dalam air minum boleh menyebabkan cirit-birit atau perut lain-lain masalah, terutama pada kanak-kanak dan mereka yang mempunyai masalah kesihatan yang sedia ada.

Penyelidikan Forum Air Malaysia dan eksekutif dasar Jesslyn Pek berkata Clostridium perfringens bakteria yang terdapat dalam sampel air diuji tidak berbahaya di dalam air tetapi boleh menyebabkan keracunan makanan.


"Ia biasanya menyebabkan masalah perut kira-kira sehari dan orang mungkin tidak tahu bahawa disebabkan oleh air.


"Keracunan makanan boleh mengakibatkan jika air ini digunakan untuk memasak," katanya.
Pek berkata keadaan banyak daripada mesin penjual air juga didapati tidak mengikut Bahagian 5 (55) daripada Peraturan Kebersihan Makanan 2009.


"Menurut peraturan, mesin mesti 'dilengkapi dengan penutup-diri, pintu ketat pada petak mengetepikan apabila mesin vending air tidak digunakan.
"Beberapa mesin mempunyai pintu yang tidak dapat ditutup sendiri manakala yang lain tidak pun mempunyai pintu," katanya.


Pek menggesa Kementerian Kesihatan mengambil tindakan segera dengan menapis pengendali mesin layan diri.


Kredit: The Star, 19/8/2014