Penipisan Ozon Punca Pencemaran Udara

Pencemar udara adalah bahan di udara yang boleh memberi kesan buruk kepada manusia dan ekosistem. Bahan tersebut boleh jadi zarah pepejal, titisan cecair, atau gas. Pencemar boleh jadi semulajadi atau buatan manusia.
Pencemar dikelaskan sebagai utama atau sekunder. Bahan pencemar utama biasanya dihasilkan daripada proses, seperti abu dari letusan gunung berapi. Contoh lain termasuk gas karbon monoksida daripada ekzos kenderaan bermotor, atau sulfur dioksida yang dikeluarkan dari kilang-kilang. Pencemaran sekunder tidak dilepaskan secara langsung. Sebaliknya, ia membentuk di udara apabila pencemaran utama bertindak balas atau berinteraksi

Tahap ozon permukaan adalah contoh yang pencemar sekunder yang menonjol. Sesetengah bahan pencemar mungkin kedua-dua utama dan sekunder: kedua-duanya dilepaskan secara langsung dan terbentuk dari bahan pencemar utama yang lain.
Pencemar utama utama yang dihasilkan oleh aktiviti manusia termasuk:
  • sulfur oksida (SOx) - terutamanya sulfur dioksida, sebatian kimia dengan formula SO2. SO2 dihasilkan oleh gunung berapi dan dalam pelbagai proses industri. Arang batu dan petroleum seringkali mengandungi sebatian sulfur, dan pembakarannya menghasilkan sulfur dioksida. Pengoksidaan lanjut SO2, biasanya dengan kehadiran pemangkin seperti NO2, membentuk H2SO4, dan dengan itu hujan asid. Ini adalah salah satu punca bagi kebimbangan mengenai kesan alam sekitar akibat penggunaan bahan api ini sebagai sumber kuasa.
  • Nitrogen oksida (NOx) - Nitrogen oksida, terutamanya nitrogen dioksida, terhasil akibat pembakaran pada suhu yang tinggi, dan turut juga dihasilkan semasa ribut petir melalui pelepasan elektrik . Ia boleh dilihat sebagai kubat jerebu perang di atas atau kepulan di bawa angin dari bandar-bandar. Nitrogen dioksida adalah sebatian kimia dengan formula NO2. Ia adalah salah satu daripada beberapa oksida nitrogen. Ia merupakan salah satu bahan pencemar udara yang paling menonjol, gas ini mempunyai ciri berwarna perang kemerahan toksik mempunyai tajam, bau menyucuk.
  • Karbon monoksida (CO) - CO adalah gas tidak berwarna, tidak berbau, toksik namun bukan menjengkelkan. Ia merupakan produk akibat pembakaran tidak lengkap bahan api seperti gas asli, arang batu atau kayu. Ekzos kenderaan adalah sumber utama karbon monoksida.
  • Sebatian organik meruap - (VOC-Volatile organicCOMPOUNDS) adalah pencemar udara luar terkenal. Ia dikategorikan sebagai sama ada metana (CH4) atau bukan-methane (NMVOCs). Metana adalah gas rumah hijau yang amat berkesan yang menyumbang kepada peningkatan pemanasan global . VOC hidrokarbon lain jugamerupakan gas rumah hijau yang penting kerana peranan mereka dalam mewujudkan ozon dan memanjangkan hayat metana di atmosfera. Kesan ini berbeza-beza bergantung kepada kualiti udara tempatan. NMVOCs harum benzena, toluena dan xilena dipercayai sebagai karsinogen dan boleh menyebabkan leukemia dengan pendedahan yang berpanjangan. 1,3-butadiena adalah satu lagi kompaun berbahaya yang sering dikaitkan dengan kegunaan industri.
  • Zarahan , sebagai alternatif disebut sebagai jisim zarah (PM-particulate matter), jisim zarah atmosfera, atau zarah halus, adalah zarah kecil pepejal atau cecair terapung dalam gas. Sebaliknya, aerosol merujuk kepada gabungan zarah dan gas. Sesetengah zarah terhasil secara semula jadi, yang berasal dari gunung berapi, ribut debu, kebakaran hutan dan padang rumput, tumbuh-tumbuhan hidup, dan percikan laut. Aktiviti manusia seperti pembakaran bahan api fosil dalam kenderaan, loji kuasa dan pelbagai proses industri juga menghasilkan sejumlah besar aerosol. Purata di seluruh dunia, antropogenik aerosol-yang dihasilkan oleh aktiviti manusia-kini merangkumi lebih kurang 10 peratus daripada atmosfera kita. Peningkatan paras partikel halus di udara dikaitkan dengan bahaya kesihatan seperti penyakit jantung, [1] perubahan fungsi paru-paru dan barah paru-paru.
  • Radikal bebas yang berterusan berkaitan dengan partikel halus bawaan udara dikaitkan dengan penyakit kardiopulmonari. [2][3]
  • Logam toksik, seperti plumbum dan merkuri, terutamanya sebatiannya.
  • Klorofluorokarbon (CFC) - Merbahaya kepada lapisan ozon; dibebaskan daripada produk yang pada masa ini diharamkan daripada penggunaannya. Ia adalah gas yang dibebaskan dari pengdingin hawa, peti sejuk, semburan aerosol, dan lain-lain jenis. CFC yang dilepaskan ke dalam udara naik ke stratosfera . Di situ ia berinteraksi dengan gas lain dan merosakkan lapisan ozon. Ini membolehkan sinar ultraungu yang berbahaya untuk sampai ke permukaan bumi. Ini boleh menyebabkan barah kulit, penyakit mata dan juga boleh menyebabkan kerosakan kepada tumbuh-tumbuhan.
  • Ammonia (NH3) - yang dibebaskan melalui proses pertanian. Ammonia merupakan sebatian dengan formula NH3. Ia biasanya dijumpai sebagai gas dengan ciri bau menyucuk. Ammonia menyumbang dengan ketara bagi keperluan pemakanan organisma daratan dengan berkhidmat sebagai pelopor kepada bahan makanan dan baja. Ammonia, sama ada secara langsung atau tidak langsung, juga merupakan blok binaan bagi sintesis kebanyakan farmaseutikal. Walaupun digunakan luas, ammonia adalah kaustik dan merbahaya. Di dalam atmosfera, ammonia bertindak balas dengan nitrogen oksida dan sulfur oksida untuk membentuk zarah sekunder menengah.[4]
  • Bau - seperti dari sampah, kumbahan, dan proses perindustrian
  • Pencemaran radioaktif - yang dihasilkan oleh letupan nuklear , kejadian nuklear, bahan letupan peperangan, dan proses semula jadi seperti pereputan radioaktif radon.

Pencemaran sekunder termasuk:
  • Butiran zarah yang terbentuk dari bahan pencemar gas utama dan sebatian dalam kabut fotokimia. Asbut adalah sejenis pencemaran udara. Kabut Klasik terhasil dari jumlah pembakaran arang batu yang besar di kawasan tersebut yang terhasil dari campuran asap dan sulfur dioksida. Kabut moden biasanya tidak datang daripada arang batu tetapi daripada pelepasan kenderaan dan industri yang bertindak di dalam atmosfera dengan cahaya ultraungu dari matahari untuk membentuk pencemaran sekunder yang juga bergabung dengan pelepasan utama untuk membentuk kabut fotokimia.
  • Ozon permukaan bumi (O3) terbentuk daripada NOx dan VOC. Ozon (O3) adalah satu juzuk penting dalam troposfera. Ia juga merupakan juzuk penting dalam kawasan-kawasan tertentu stratosfera dikenali sebagai lapisan ozon. Fotokimia dan tindak balas kimia yang melibatkannya memancu banyak proses kimia yang berlaku di dalam atmosfera pada waktu siang dan malam. Pada kepekatan yang terlalu tinggi yang disebabkan oleh aktiviti manusia (sebahagian besarnya pembakaran bahan api fosil), ia merupakan satu pencemar, dan satu juzuk kabut.
  • Peroxyacetyl nitrat (PAN) - juga terbentuk daripada NOx dan VOC.
Pencemar udara kecil termasuk:
  • Sebilangan besar kecil pencemar udara merbahaya . Sebahagian daripada ini dikawal selia di Amerika Syarikat di bawah Akta Udara Bersih dan di Eropah di bawah Arahan Rangka Kerja Udara.
  • Pelbagai bahan pencemar organik berterusan, yang boleh bergabung dengan zarah
Bahan pencemar organik berterusan (POPs) adalah sebatian organik yang tahan kepada penguraian alam sekitar melalui proses kimia, biologi, dan fotolitik. Disebabkan itu, ia telah dilihat berkekalan dalam alam sekitar, mampu diangkut jarak jauh, terkumpul secara bio dalam tisu manusia dan haiwan, meningkat secara bio dalam rantaian makanan, dan mempunyai potensi kesan ketara ke atas kesihatan manusia dan alam sekitar.

Credit to Wikipedia .